Voel je je wel goed?

Ik geloof dat veel vrouwen veel kostbare aandacht en energie kwijt zijn aan een heilloze strijd: gedoe met eten en diëten. ‘Wat mag ik wel, wat mag niet, wat is gezond, wat niet?’

Er zijn zoveel tegengestelde adviezen dat je uiteindelijk door de bomen het bos niet meer ziet. Of, als je niet snel genoeg – of geen blijvend – resultaat ziet dan maar weer iets nieuws probeert. In de drang om af te vallen raken je brein en je lichaam alleen maar verder van slag, waardoor het probleem steeds erger wordt.

 

Heilloze strijd

Het lukt maar niet om je gewicht onder controle te krijgen en dan ga je bijna nog denken dat het aan jou ligt, waarvoor je je schaamt. ‘Het lukt me niet, waarom kan ik niet normaal eten, waarom lukt het anderen wel, waarom kan ik dit niet volhouden, wat moet ik nu?’ Die heilloze strijd kost enorm veel energie, en het is je grote geheim. Eigenlijk is het een vorm van zelfkastijding. Door al dat volhouden raak je  júist de regie kwijt; door telkens opnieuw te beginnen en al dat doorzetten op wilskracht ben je de hele dag met eten bezig. Je moet zo enorm nadenken over eten dat je uiteindelijk door de bomen het bos niet meer ziet, wat alleen maar meer keuzestress oplevert.

 

Meer energie?

Veel vrouwen zijn bekaf van al dat bezig zijn met afvallen, eten en diëten. Je gewicht onder controle proberen te krijgen en het gedoe eromheen kost zoveel energie.  Als je de vijftig gepasseerd bent wordt het alleen maar moeilijker. Dan merk je dat het nóg lastiger wordt om jezelf ‘in het gareel te krijgen’, wat dan weer leidt tot nog meer schuldgevoel en nog meer schaamte. En als je dan achteromkijkt, hoelang dat gevecht al duurt, en wat dat gekost heeft, terwijl het jojo-diëten nauwelijks wat heeft opgeleverd, kan dat best schrikken zijn. En dat is zo zonde. Want je wilt je tijd en energie aan zoveel leukere dingen besteden.  Maar dan moet de knop wel om.

Als je er écht iets aan wilt doen moet je rigoreus stoppen met het continue bezig zijn met eten. Daarvoor moet je nú beginnen om de relatie met eten en met jezelf te veranderen. De knop moet om. Je mag jezelf en je dromen weer gaan voeden. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, en zonder hulp eigenlijk niet te doen.  Maar mét ondersteuning wel en dan komt er een bak energie vrij voor leuke dingen! Vragen? Neem contact met me op dan kijk ik met je mee.