Gun jezelf rust in je buik. Alles wat je in je mond stopt heeft invloed op je darmen. Met welke producten kun je je darmen vandaag nog blij maken?

Gezonde darmflora

Je darmen hebben een belangrijke functie in je lichaam. Af en toe wat ongezonds eten kunnen je darmen wel aan. Maar gebeurt dit te vaak? Dan zul je dat merken aan buikpijn, winderigheid, of aan je ontlasting: verstopping of diarree. Als je darmen niet blij zijn, ben jij dat ook niet. Door deze hardwerkende organen op de juiste voeding te trakteren help je vooral jezelf.

 

Belangrijke taak

Onze darmen hebben een belangrijke taak. Wat je eet is van grote invloed op een goede samenstelling van de darmbacteriën en een gezonde ontlasting. In de dunne darm worden voedingsstoffen uit het eten gehaald en aan het lichaam afgegeven. De dikke darm verwijdert daarna zoveel mogelijk vocht en zouten uit de restanten van het eten. Met deze voedingsmiddelen maak je je darmen snel weer blij.

 

1. Peulvruchten

Zet wat vaker peulvruchten op het menu, zoals bruine, witte en zwarte bonen, limabonen, linzen en kikkererwten. Peulvruchten zitten namelijk bomvol vezels en ze bevatten veel verschillende soorten vezels, zowel de fermenteerbare als niet-fermenteerbare vezels. Voor je darmen een zeer gezonde traktatie…

 

2. Water  

Je darmen gezond eten kan alleen als je daarbij genoeg drinkt, want vezels hebben vocht nodig om hun werk te kunnen doen. Voor een goede spijsvertering is elke dag een anderhalf tot twee liter water drinken belangrijk. Je kunt afwisselen met thee, mineraalwater en bijvoorbeeld soep. Nee, alcohol is niet wat ik bedoel, dat snap je zelf ook wel. Ook bij ziekte blijft het belangrijk om veel te drinken. Door het vocht dat je verliest bij bijvoorbeeld overgeven, koorts of diarree kun je uitdrogen.

 

3. Yoghurt

Producten die met behulp van bacteriën, gisten en schimmels zijn gemaakt, noemen we gefermenteerd.  Voor een goede darmflora zijn gefermenteerde producten een goede keus. (Plantaardige) yoghurt kennen we allemaal, maar ook verse karnemelk, kwark, kaas, kimchi, olijven, zuurdesembrood en zuurkool horen in dit rijtje thuis.  Pas op met fabrieksproducten die claimen goed te zijn voor je darmflora, waar suiker of zoetstoffen inzitten.

 

4. Koude pasta en rijst. Ja, echt!

Koude pasta is goed voor een gezonde darmflora. Héél goed zelfs. Dat zit als volgt: als je pasta kookt, breekt het zetmeel af tot gewoon zetmeel. Als de pasta daarna afkoelt, verandert het zetmeel van structuur. Het zetmeel ondergaat een proces dat officieel ‘retrogradatie’ wordt genoemd – het wordt resistent. Daardoor kunnen de enzymen in je dunne darm het zetmeel niet meer goed afbreken. Ze sluizen de pasta deels onverteerd door naar je dikke darm. En dat is goed nieuws voor de bacteriën in je darm: zij zijn dol op al die zetmeeldeeltjes. Ze fermenteren het zetmeel en zetten dat om in gezonde voedingsstoffen. Koude pasta kan daarom helpen om een gezondere darmflora te krijgen. En dat is goed nieuws voor je spijsvertering en ook je wens om slanker te worden of op gewicht te blijven. Lees hier meer over koude pasta en je darmen.

 

5. Kruiden

Kruiden geven elk gerecht smaak en variatie en ze zijn gelukkig ook goed voor je darmen. Ze maken elke maaltijd beter verteerbaar. Varieer erop los met peterselie, munt, peper, koriander en rozemarijn. Bij kramp kunnen komijn, kamille, gember en anijs voor verlichting zorgen. Altijd een goed idee: zet er thee van. Een lekkere kruidenthee doet wonderen voor je darmen.

 

6. Olijfolie en haring

Goed vet is goed voor je darmen. Vet is nodig om vetoplosbare vitamines uit je voedsel op te kunnen nemen en je stoelgang soepel te laten verlopen. In olijfolie, noten(olie), pinda’s en pindakaas, zaden, lijnzaadolie, avocado en alle vette vissoorten vind je goede onverzadigde vetten. Daarom is wekelijks vis eten ook zo gezond, voor gezonde vetten kies je voor haring, zalm of makreel.

 

Dus…

Eet lekker veel vezels, drink voldoende en eet zo puur mogelijk. Weet je wat ook niet onbelangrijk is? Goed kauwen en rust tijdens de maaltijd.  Dus neem de tijd en vermijd afleiding.

Variëren blijft het toverwoord.  Bovenstaande voedingsmiddelen zijn slechts een suggestie.

Wat vermijd je liever?

Probeer kant-en-klare producten, alcohol, suiker en geraffineerde producten, zoals zetmeel, witbrood en witte rijst te vermijden. Ga ook altijd voor de volkoren variant als je zetmeelhoudende producten kiest.