Leer signalen van je lichaam te herkennen. Als je moe bent, te weinig hebt gegeten of gedronken, of het enorm druk hebt, kan het lastig zijn om goed te luisteren naar je lichaam. Waar heb je echt behoefte aan? Wat is je verlangen?

Behoeftes en verlangens herkennen

Vaak is een snaai- of eetbui een teken dat je iets anders nodig hebt. Waar heb je echt behoefte aan? Rust? Een knuffel? Troost? Frisse lucht? Gezelschap? Lachen? Sta even letterlijk stil om echt goed te luisteren en kijk of je deze behoefte op een andere manier in kunt vullen dan met een zak chips, dat taartje of die reep chocola. Ga naar buiten, neem een pauze, maak een afspraak met een vriendin, ga sporten of maak een ommetje. Bekijk een romantic comedy of neem een bad. Doe wat goed voelt voor jou om jezelf te verzorgen. Vertroetel jezelf en bedenk iets waar je een paar uur later ook nog blij mee bent.

 

Hongersignalen

Soms herkennen we de signalen van ons lichaam niet. Honger kent verschilende gradaties:

  1. Knorrende maag
  2. Licht gerommel of licht knagend gevoel in je maag
  3. Krampen (lege maag)
  4. Concentratieproblemen / licht in het hoofd /duizeligheid
  5. Buikpijn of misselijk – onplezierig gevoel in je maag
  6. Prikkelbaarheid (Hangry)
  7. Flauw gevoel in je lijf, geen energie
  8. Hoofdpijn

Om goed naar de signalen van je lichaam te kunnen luisteren, zul je moeten afleren om deze signalen te negeren. Als je jarenlang hebt geprobeerd je gevoelens en emoties te omzeilen, of controle over je gewicht te krijgen door streng te zijn voor jezelf zou je het daar best eens moeilijk mee kunnen hebben. Begeleiding is dan belangrijk, om weer op jezelf en je lichaam te kunnen gaan vertrouwen.

 

Wat is intuïtief eten?

Door intuïtief eten leer je te eten vanuit honger en verzadiging, smaak en plezier. Het is een model dat is ontwikkeld door twee diëtisten uit de Verenigde Staten: Evelyn Tribole en Elyse Resch, die als doel hadden hun cliënten voor eens en voor altijd uit de vicieuze cirkel van diëten en overeten te helpen. Intuïtief eten is geen dieet maar een levensstijl. Het gaat er eigenlijk om om anders te leren eten, en de dieetmentalieit los te laten. Je leert de focus te leggen op je interne signalen zoals je intuïtie, honger, verzadiging en tevredenheid, en afstand te nemen van externe signalen zoals heersende dieetregels en -beperkingen.

Meer weten? Neem contact met me op.