Leer eten volgens je intuïtie
Er zijn talloze diëten die je beloven te helpen om gewicht te verliezen. Paleo, keto, koolhydraatarm, calorieën of punten tellen, intermittent fasting, de keuze is reuze. De resultaten zijn minder – blijvend gewicht verliezen is lastig. Wetenschappelijk is zelfs bewezen dat het volgen van een dieet juist leidt tot gewichtstoename. Hoe teleurstellend is dat? En vervolgens denk je dat het aan jezelf ligt. Vaak heb je er na een paar weken of maanden afzien en doorzetten op wilskracht schoon genoeg van. En je lijf ook. De discipline van een ‘eetprogramma’ is vrij lastig vol te houden als je je eten moet ontzeggen… Ook je relatie met eten (en met jezelf) wordt verstoord door diëten. Jojo-diëten ligt op de loer: afvallen en weer aankomen na het dieet, weer afvallen, nog meer aankomen… Is er ook een andere weg?
Slim fabriekje
Ik zeg altijd dat je lijf een heel slim afgesteld fabriekje is, en (strenge) diëten verstoren juist hoe je lichaam van nature werkt. Door voorbij te gaan aan de signalen van je lichaam verstoor je dit ‘fabriekje’. En van nature schiet het dan in de overlevingsstand. Waardoor je juist op zoek gaat naar voeding. Een hongerig, ondervoed lichaam zal op termijn juist op de ‘spaarstand’ gaan. Niet verwonderlijk, toch?
Als je nu moedeloos wordt van dit idee, weet dan dat er een uitweg is. Wat werkt dan wel?
Leer intuïtief eten. Daardoor creëer je een andere relatie met je lijf en met eten. Waardoor je gewicht verliest, dat er niet zomaar weer aankomt. Het is goed vol te houden. Sterker nog, je gaat ervan houden. En van jezelf. Je wordt weer blij met wat je in de spiegel ziet.
Het ligt niet aan je wilskracht of doorzettingsvermogen
Diëten zijn lastig vol te houden. Hoe komt dat? Door strenge programma’s zorgen we ervoor dat we te weinig eten, te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen en door restricties gaat je lichaam soms zelfs in de overlevingsstand. Je stofwisseling en hormoonhuishouding raakt helemaal van slag. Je verlangen naar eten raakt ook helemaal ontregeld, dit herken je vast wel… Met eet- en snaaibuien tot gevolg. Als je iets hebt gegeten dat je niet wilde, of meer hebt gegeten dan de bedoeling was kan dat leiden tot gevoelens als teleurstelling in jezelf, en schuldgevoelens, zelfs schaamte. Je komt in een vicieuze cirkel terecht. En dat is precies het tegenovergestelde van intuïtief eten.
En hoe zit het dan met intuïtief eten?
“Mensen die eten volgens hun intuïtie hebben meer waardering voor hun lichaam, genieten meer van eten, en hebben minder verstoord eetgedrag”, aldus Marijke Berkenpas, diëtist en voedingswetenschapper, en oprichtster van het Centrum voor Intuïtief eten, die het boek ‘Intuïtive eating’ in het Nederlands vertaalde. Met andere woorden: door intuïtief te eten ervaar je meer rust in je hoofd en in je lijf.
Hoe werkt het?
Iedereen wordt geboren als intuïtieve eter; je lichaam geeft signalen af, bij baby’s zijn honger en verzadiging heel goed waar te nemen. Naarmate we ouder worden leren we ‘eet je bordje leeg’ of op bepaalde tijden te eten. Er komen regels, beperkingen bij, en je gaat ook dingen eten die de stofwisseling en hormoonhuishouding juist verstoren.
Hoe leer je om intuïtief te eten?
Stap 1: Motivatie. Waarom wil je dit leren? Ben je er klaar voor? Wil je leren vertrouwen op je lichaam? Wil je leren hoe je ‘discipline’ anders kunt invullen?
Stap 2. Laat diëten los en laat de ‘voedselpolitie’ los, met al haar voorschriften, regeltjes en opgelegde beperkingen. De motivatie is extern en dat gaat je nooit verder brengen. Wees je ervan bewust dat een dieetmentaliteit je in de tang houdt. Het is een vicieuze cirkel die je verder van huis brengt. Sluit vrede met eten. Geef jezelf toestemming om ‘gewoon’ te gaan eten.
Stap 3. Zorg voor voedzaam eten, zodat dat je lichaam voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, verzadigd raakt bij elke maaltijd en tussendoor voldoende rust krijgt. Zo help je je spijsvertering, je stofwisseling en je brein. Je zorgt voor een soepel werkend fabriekje. Beperk jezelf niet meer door strakke menu’s of wat je hoofd je vertelt dat je moet doen. Laat je lijf het werk doen. Zet ook de wens om af te vallen opzij. Het ideaal om ‘slank’ te zijn, of een bepaald streefgewicht te bereiken houd je alleen maar langer in de tang.
Stap 4. Herken de signalen. Leer de subtiele signalen van je lichaam te herkennen die aangeven dat je honger hebt of juist verzadigd bent. En handel ernaar: Trek is een ander gevoel dan honger. Hoe voel je dat je honger hebt? Waar voel je dat? Leer nuances in je hongergevoel te herkennen: je lichaam fluistert, wacht niet tot het begint te schreeuwen. Leer verzadiging te herkennen en stop dan. Je bord hoeft niet leeg. Leer bewust nee te zeggen. Je hoeft niet alles te eten dat je wordt voorgeschoteld. Voelt je maag aangenaam gevuld, neutraal of aangenaam vol?
Stap 5. Gun je zelf de tijd om een een andere relatie met eten op te bouwen. Zorg goed voor jezelf. Kies bewust en train je lichaam en je hoofd. Sluit vriendschap met je lichaam en met eten.
Stap 6. Ontdek wat je echt voldoening geeft. Kijk of je je ‘honger’ op een andere manier kunt stillen.
Stap 7. Leer om ‘normaal’ en moeiteloos te kiezen, zonder er de hele dag mee bezig te hoeven zijn. Leer je goed te voelen over jezelf en wie je diep van binnen bent.
Stap 8. Leer beweging in te bouwen, kies een sport die je leuk vindt en zorg dat je gaat genieten van natuurlijk bewegen.
Stap 10. Respecteer jezelf, respecteer en waardeer je lichaam en waardeer je gezondheid. Geniet van deze nieuwe levensstijl.
Omdat het best spannend is om te vertrouwen en je hieraan over te geven, is begeleiding hierbij belangrijk. Zoek hulp van een professional. Meer weten? Neem contact met me op.
Meer lezen? ‘Intuïtief eten’ (NL versie) door Evelyn Tribole en Elyse Resch