Bewust genieten van eten

Je kunt echt leren genieten van eten. Dat is ‘normaal’. Als je veel dieetervaring hebt, of jarenlang een worsteling met eten en je lichaam hebt gehad, kan het zijn dat je een haat-liefde verhouding met eten hebt ontwikkeld.

Als je – zoals veel mensen – jarenlang vooral bezig was om je gewicht onder controle te krijgen, kan dit echt heel vreemd in de oren klinken.  Alsof ik iets vertel dat voor jou niet bestaat.  Alsof het ‘gevaarlijk’ is. Ik ben hier om je te vertellen dat het juist het omgekeerde is.  Eten is niet gevaarlijk. En de manier waarop jij ermee omgaat hoeft ook niet gevaarlijk te zijn. Juist het diëten of controle over je gewicht proberen te krijgen, waardoor je de natuurlijke processen in je lichaam verstoort, kan gevaarlijk zijn.

Ik ben mijn prakijk juist gestart om mensen te helpen om te leren anders te gaan denken. Anders met hun lichaam, met eten om te gaan. Zich vrijer en ontspannener te voelen: lichter te gaan leven en meer te gaan genieten. Hieronder leg ik uit hoe je kunt leren om meer te gaan genieten van eten.

 

Veel van de klanten met wie ik werk hebben helemaal geen zin meer om boodschappen te doen, eten in huis te halen, zijn bang als ze de koelkast opendoen. Hebben geen zin om maaltijden te plannen. Het kiezen van eten ging altijd gepaard met veel ‘gedoe’.  Er is gewogen en gemeten, er is opgeschreven in notitieboekjes, er is bijgehouden waar het ‘mis’ ging, er zijn stickers geplakt als je een kilo kwijtraakte. Als je veel ervaring hebt met punten tellen, eetdagboeken bijhouden, strikt voorgeschreven menu’s en een hele lijst met ‘verboden voedsel’ kan het echt heel lastig zijn om weer ontspannen met eten om te gaan en lekker eten te omarmen.

Toch gun ik je dat van harte.  Het volgende kan je daar misschien bij helpen:

Als je rustig gaat zitten en de tijd neemt om te eten, en er echt bewust aandacht aan schenkt, kan het eten een hele andere ervaring worden.

 

Volg je hongersignalen

Eet zodra je hongersignalen je aangeven dat het tijd wordt om te eten. Je hoeft niet te wachten tot je maag helemaal leeg is, of begint te knorren, of je hoofdpijn en verminderde concentratie hebt. Of tot het ‘tijd’ is. Zo kun je bewust kiezen wat je op je bord legt en wat je gaat eten.  Als je uitgehongerd bent lukt dat niet goed meer.  Of, als je geen honger hebt is het lastig te beslissen of wat je eet echt is wat je wilt en of het voldoening zal geven.

 

Neem de tijd
Gun jezelf wat tijd voor een maaltijd. Zelfs 15-20 minuten is beter dan niets. Goed kauwen van je eten helpt je lichaam om het goed te kunnen verteren.  Je kunt bewust aandacht te geven aan smaak, kleur en geur van het eten dat voor je ligt.

 

Ga lekker zitten

Je kunt minder gehaast en met meer aandacht en voldoening eten als je zit. Al rondlopend of snel aan het aanrecht iets naar binnen schrokken dat voorhanden is, vermindert het plezier in eten.

 

Ademhalen

Door even diep adem te halen voor je je eerste hap neemt verbetert je concentratie. Het ademhalen helpt je om te kalmeren en te gronden, zodat je echt bewust kunt gaan eten.

 

Bewust eten met je zintuigen

Je kunt proeven en ruiken, je voelt de smaaksensatie in je mond en op je tong van wat je tot je neemt.  Je voelt of het warm of koud is, welke structuur het voedsel heeft en of het je bevalt. Je smaakpapillen zitten op je tong, niet in je maag. Zo kun je leren bewust te genieten van elke hap die je neemt.

 

Proef elke hap

Met aandacht eten zorgt ervoor dat je elke hap die je neemt bewust proeft.

 

Verzadiging

Net zoals je in contact bent met je lichaam bij hongersignalen, let je ook op je verzadiging als je bewust eet.  Door tijdens het eten af te stemmen op hoe vol je zit kun je ook bepalen wanneer je wilt gaan stoppen.

 

Eten met voldoening betekent:

–       Langzaam eten

–       Eten met al je zintuigen

–       Genieten van elke hap

–       Stoppen als je verzadigd bent

 

Bron: Intuïtief eten, 2021, Evelyn Tribole & Elyse Resch  (p. 192)