Ontladen voor je kunt ontspannen
Ken je het begrip ‘laadstress’? Dat kun je krijgen als je een elektrische auto rijdt en niet weet of je het volgende laadstation haalt. En net zoals je op tijd met je auto bij een oplaadpaal moet zijn, omdat je anders stil komt te staan, moet je dat ook voor jezelf en je lijf doen: opladen. En nog belangrijker om te zorgen dat je batterij langer meegaat, moet je ook af en toe ‘ontladen.’ Wist ik veel. Wat ik wél weet, is dat de mens ook moet ontladen, om te kunnen ontspannen en opladen. De meeste mensen die ik spreek kennen het verschil niet dus ik dacht: laat ik daar eens een blogje aan wijden.
Ontladen
Om te kunnen ontspannen, zul je eerst moeten ontladen. Dat betekent: de spanning (stress) in je lichaam en geest vrijlaten. Pas dan kun je rust en stilte ervaren. Als je wel eens hebt gemerkt dat het moeilijk is om in slaap te vallen nadat je flink hebt gesport of nog wat mailtjes hebt weggewerkt, weet je hoe belangrijk ontladen is.
Niet alle stress is verkeerd, er zijn ook gezonde vormen van stress, die juist tot klachten kunnen leiden als het daaraan ontbreekt in je leven. Over stress en opladen schrijf ik een volgende keer.
Juist als je rust pakt voel je de stress
Veel mensen hebben een paar dagen nodig als ze op vakantie gaan om te ontladen, voor ze kunnen ontspannen. Grote kans dat de spanning in je lichaam en geest eerst een plekje verdient. Hetzelfde geldt na een week of een flinke dag hard werken. Bouw buffers in om te ontladen: fietsen naar je werk, of een wandelingetje voor je je kinderen ophaalt uit de opvang kan enorm helpen. Zet een uurtje voor het slapen gaan je laptop uit…
Je lichaam is een wijze raadgever
Wil je lichaam ontladen, dan zal het eerst fluisteren: je merkt het omdat je je niet meer kunt concentreren of je wordt moe. Als je daar niet naar luistert, worden de signalen luider en kun je bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn of diarree krijgen. Of je geeft over of wordt ziek. Bij iedereen zijn de signalen van stress anders. Ook het klemmen van je kaken, tandenknarsen of spierspanning kunnen lichamelijke signalen zijn dat je stress ervaart en dat je even moet ontladen.
Kort lontje
Een heel duidelijk signaal voor je omgeving: een woede-uitbarsting of een chagrijnige snauw richting je partner of kinderen. Als je de opgebouwde spanning niet bewust loslaat, kan dat er op een andere manier uitkomen. Geprikkeldheid wordt dan een spontane huilbui of je reageert heel opgefokt. Tijd om te ontladen!
Manieren om te ontladen
Ontladen, hoe dan? Hoe je het beste opgebouwde spanning en stress loslaat verschilt per persoon. Bewegen kan heel fijn zijn. Denk bijvoorbeeld aan: dansen, sporten, wandelen, yoga, tennissen, seks. Of schrijven, praten, iets creatiefs doen, koken, lachen. Zoek iets dat bij jou de opgebouwde spanning doet wegvloeien. Assertief zijn en jezelf uitspreken is ook een vorm van ontlading. Huilen kan een hele natuurlijke manier zijn om emoties los te laten. In coronatijd schreeuwden mensen naar de zee en vonden dat het – niet verwonderlijk – dat het enorm opluchtte!
Welke vorm jij ook kiest, zorg voor een gezonde manier om spanning los te laten, zodat het je niet van binnenuit opvreet. Met alle gevolgen van dien…